Midlertidig reparation af vandskade

Vandrør lækage

Midlertidig reparation af sprunget eller utæt vandrør

Vandlækager og ødelagte rør kan være et stort problem for enhver boligejer. Fordi vand i forsyningsrør er under tryk sprøjter vandet normalt ud med betydelig kraft hvis røret springer. På grund af dette høje tryk er det normalt ret åbenlyst hvis et rør er sprunget – også selvom røret er gemt væk inde i en væg eller over et loft. Du kan ofte høre vand sprøjte bag væggen eller over loftet og væggene og loftet bliver vådt, især ved samlingerne mellem paneler. I mange tilfælde samler vandet sig også i pytter på gulvet.  

Hvis vandet drypper ned for loftet så er lækagen sandsynligvis på loftet, det er dog vigtigt at være opmærksom på, at vandet kan have bevæget sig langs en bjælke eller et andet tværgående element og plette en væg eller et loft et stykke fra selve lækagen. Hvis det hverken drypper eller er plettet over hovedet eller på væggene, skal du tage fat i en lommelygte og kontrollere rørene i kælderen eller krybeområdet. Det er vigtigt at du altid lukker for hovedvandforsyningen, så snart du er opmærksom på at et rør er sprunget. 

Når du har lokaliseret lækagen er det næste skridt før du går i gang, at køre hænderne over dine rør for at finde ud af hvor lækagen helt præcist er. Normalt vil du kunne føle det med dine hænder meget bedre, da nogle rør kan være placeret på mørke steder som for eksempel under din vask. 

Når du har lukket vandet og lokaliseret lækagen, skal du tørre rørene helt af, inden du går videre. 

 Det hjælper altid at have mindst en rørreparationsklemme ved hånden, i tilfælde af at et rør springer – især hvis du bor i et klima, hvor rør sandsynligvis fryser. Du kan købe disse hurtige reparationsskrue-enheder i enhver butik til hjemmeforbedring eller i andre online butikker. 

 

For midlertidigt at rette en lækage med en rørklemme: 

  1. Luk ventilen, der styrer vandgennemstrømningen til det beskadigede rør.
  2. Påfør klemmen i henhold til instruktionerne på pakken – dette indebærer normalt at man placerer en type gummimuffe over lækagen i røret og derefter boltre/spænder den todelte klemme fast omkring røret. 

I en nødsituation kan du lave din egen rørreparationsklemme ved at indpakke den bristede sektion af røret med en strimmel af gummi (for eksempel fra et inderrør) og derefter fastspænde omviklingen med en justerbar slangeklemme, en rørhylsterklemme, eller en C-klemme. 

 

Hurtigtørrende epoxy putty 

Et epoxy-kit kan også benyttes til en midlertidig forsegling. Denne type af forsegling kan holde i længere tid, men vi anbefaler stadig at man får en professionel ud at kigge på røret inden for den nærmeste fremtid. 

Igen er det vigtigt at vandet slukkes, og der sørges for at det område der skal lappes er rent og tørt, så epoxyen klæber ordentligt til røret. 

  1. Riv nok af VVS-epoxykittet af til fuldt ud at dække overfladen omkring lækagen.
  2. Ælt kittet, indtil det er bøjeligt nok til påføring.
  3. Påfør og hærd kittet i henhold til producentens anvisninger.
  4. Når kittet er helt hærdet, skal du tænde for vandstrømmen og kontrollere for yderligere lækager. 

 Bemærk at begge løsninger er midlertidige, og er ikke permanente reparationer. Ring til en autoriseret VVS’er hvis du ikke selv kan udskifte det beskadigede rør. 

VVS København - Vi hjælper med en permanent løsning

Hvis du er placeret i København eller Storkøbenhavn så kan du med fordel ringe til os, vi kommer gerne ud og ordner dit beskadiget rør. Vi er selv placeret på Nørrebro, så vi er hurtigt ude hvis du befinder dig i en akut situation og er placeret i København.  Ring til os på 92 45 62 08

Læs mere om vores forskellige ydelser

VVS-installatør

Badeværelse

Ring til os på